Migraine
Migraine is een van de meest voorkomende neurologische aandoeningen. Wereldwijd lijden meer dan 1 miljard1 mensen eraan en in België meer dan 2 miljoen1. Migraine komt vooral voor in de leeftijdsgroep van 25-55 jaar en drie keer meer bij vrouwen dan bij mannen1,2,3.
Migraine is wijdverspreid en het is een ziekte die verregaande gevolgen kan hebben. Het is vaak een zware last voor patiënten, met grote impact op hun sociale, professionele en gezinsleven1. Het beïnvloedt ook de psychische gezondheid, het welzijn en de levenskwaliteit van de patiënten4.
Desondanks blijft migraine ondergediagnosticeerd en onderbehandeld5,6. Daardoor is migraine een grote uitdaging voor de volksgezondheid en voor wetenschappelijk onderzoek6.
Migraine is meer dan alleen hoofdpijn. Het is een aandoening die zich uit in terugkerende aanvallen van hoofdpijn en bovendien ook in een reeks symptomen zoals misselijkheid, braken en gevoeligheid voor licht en/of geluid6.
Er wordt gewoonlijk een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten migraine:
met of zonder aura: men spreekt van migraine met aura wanneer patiënten, naar schatting meer dan een derde van hen, lichtflitsen zien, visuele blinde vlekken hebben of tintelingen voelen in hun handen en voeten6.
af en toe of chronisch: een migraine wordt als chronisch beschouwd als iemand minstens 15 dagen per maand migraine heeft en dat gedurende een periode van meer dan 3 maanden6.
Er is nog steeds weinig bekend over wat nu precies een migraineaanval uitlokt7. Er zijn echter een aantal triggers, waarvan de meest voorkomende8 hieronder worden opgesomd:
Genetische factoren beïnvloeden ook de kans om aan migraine te lijden7. Tot 80% van de patiënten heeft een bloedverwant in de eerste graad met de ziekte7.
Migrainesymptomen duren over het algemeen 4 tot 72 uur als ze niet worden behandeld5 . Er zijn natuurlijk individuele verschillen, maar migraine kan verschillende stadia doorlopen:
Een arts of neuroloog stelt de diagnose van migraine. Dat gebeurt op basis van de medische voorgeschiedenis van de patiënt, symptomen en een lichamelijk en neurologisch onderzoek9. Om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten op het moment van de raadpleging, kan de arts of neuroloog aanvullende onderzoeken voorschrijven, zoals een MRI of een CT-scan9.
Migraine wordt nog steeds ondergediagnosticeerd en blijft daardoor bij sommige mensen onbehandeld5,6. Daarom is het belangrijk om een arts te raadplegen bij symptomen.
Migraine kan niet worden genezen, maar het kan behandeld en uiteindelijk verbeterd worden. Behandelingen voor migraine omvatten aanvalsmedicatie (die de pijn vermindert), preventieve medicijnen en een reeks niet-farmacologische therapieën6. Er is ook een breed scala aan adviezen voor een gezonde levensstijl en tips die je kunnen helpen omgaan met uw migraine8.
Behandelingen met medicamenten
Er bestaan 2 belangrijke behandelingsmethoden: aanvalsmedicatie en preventieve medicatie6,7,9.
Niet-medicamenteuze therapieën
Een reeks preventieve niet-medicamenteuze therapieën kunnen worden gebruikt alleen, als aanvulling op aanvals- en preventieve medicatie, of als vervangende behandeling in geval van contra-indicatie voor migrainemedicijnen6.
Deze therapieën omvatten acupunctuur, ontspanningstechnieken zoals meditatie of yoga, of het innemen van een specifiek soort vitamines en mineralen9.
Recente wetenschappelijke vooruitgang
De afgelopen jaren hebben wetenschappers meer vooruitgang geboekt in de behandeling van migraine dan in de voorbije 30 jaar. Deze vooruitgang omvat nieuwe moleculen, nieuwe toedieningsmethoden en medische apparaatjes, die beter kunnen werken en minder bijwerkingen kunnen hebben dan de oudere migrainemedicijnen10.
Migraine in de kijker
Elk jaar in juni wordt er gesensibiliseerd rond migraine en hoofdpijn in het algemeen. In september wordt een week lang extra gesensibiliseerd rond migraine.
Adviezen : beter leven met migraine
Alledaagse handelingen kunnen mensen met migraine helpen om er beter mee te leven en soms de aanvallen te beperken8,9.
Praat erover met uw arts
Als u tekenen en symptomen van migraine hebt, raadpleeg dan een arts. Om de diagnose te helpen stellen en het gesprek te vergemakkelijken, spreek vrijuit over uw bezorgdheden. Hou een dagboek bij van uw aanvallen en noteer hun frequentie en intensiteit. Dit zal uw arts helpen om uw situatie te beoordelen en de meest geschikte behandeling te vinden.
Bent u arts? Sluit u dan aan bij ons platform voor gezondheidsprofessionals. U vindt er heel wat hulpbronnen die uw medische praktijk ondersteunen.
240672 - Nov 2024